Savjeti protiv neprijatnog mirisa znoja

saveti protiv znojenja

Univerzalnog recepta protiv pojačanog znojenja nema, ali ovo stanje možete sebi da olakšate uz pomoć sledećih trikova.

Jabukovo sirće

Sirće pomaže u sužavanju pora na koži, time i u kontroli znojenja. Osim toga, jabukovo sirće je dobro za ubijanje bakterija koje zapravo uzrokuju neprijatan miris znoja, piše 24sata.hr.

Sve što treba da uradite je da ga nanesete vaticom na problematično područje pre spavanja. Ujutru ga isperite vodom. Uz to, dobro je svakog dana popiti kašičicu sirćeta pomešanog sa vodom, i to pomaže u regulisanju znojenja.

Pijte dovoljno vode

Dehidratacija može dovesti do pojačanog znojenja. Zato pripazite da dnevno unesete dovoljno vode u telo. Stručnjaci kažu da bi žene trebalo da popiju dva litra, a muškarci tri, prenosi sweatblock.com.

Izbegavajte ljutu hranu

Poznato je da feferoni i druga ljuta hrana podstiču znojenje, pa ako ne želite da budete mokri tokom vrućih dana – jedite manje ljutog. Ipak, ne zaboravite kako su pojedina istraživanja dokazala da je ljuta hrana odlična za zdravlje, zato jer je bioaktivni sastojak ljutih začina – kapsaicin. On je taj koji ima dobar učinak na zdravlje, a nalazi se u čiliju, feferonima i kajenskom biberu. Što je više kapsaicina, ukus hrane je ljući.

Nosite prozračnu odeću

Izbegavajte da nosite pantalone i drugu odeću pripijenu uz telo. Nosite lepršavu, prozračnu odeću. Svakako izbegavajte komade napravljene od veštačkih materijala, jer takva odeća uglavnom ne propušta vazduh pa tako potencira dodatno znojenje, a time i neprijatan miris.

Vežbajte

Dok vežbate znojićete se više, ali kada prestanete, ono će biti manje naglašeno zbog pojačanog lučenja endorfina – hormona sreće koji snižava nivo kortizola (hormon odgovoran za stres). To rezultira boljim raspoloženjem i umanjuje neželjene nuspojave koje dolaze sa teskobom, npr. pojačano znojenje i neprijatan miris, piše britanski San.