O Aloe Vera

ŠTA JE ALOE VERA ?

Aloe Vera je od davnina poznata kao eliksir dugovječnosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava ovu biljku nazivaju i Kraljicom ljekovitih biljaka .

Aloe Vera

U svijetu je poznatija kao Aloe Vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja.

Aloe Vera je trajna sukulenta iz porodice ljiljana (Liliaceae). Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom (najbolji uslovi su tamo gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22°C npr. Karibi, Meksiko, Teksas).

Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

ŠTA SADRŽI ALOE VERA ?

Naučnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima:

VITAMINE: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu;
MINERALE: (više od 20); Ca,K,Fe, Na, Mg, Mn, Cu, Cr, Zn …
MUKOPOLISAHARIDE: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.
AMINOKISELINE: (potrebne za sintezu bjelančevina) – sadrži 7 od 8 esencijalnih i 11 od 14 neesencijalnih;
ENZIME: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu probavu belančevina, ugljikohidrata, masti i celuloze)
ANTRAKININE, LIGNINE, SAPONINE, STEROLE

Kako prepoznati kvalitetan proizvod od Aloe Vere ?

Mnoge firme u svijetu nude razne proizvode od Aloe Vere. Međutim, većina tih proizvoda sadrži vodu kao glavni sastojak, a Aloe Veru u minimalnim količinama, nedovoljnim za bilo kakav zdravstveni efekat. Natpis “Aloe Vera” na proizvodu uglavnom služi u marketinške svrhe, kako bi se poboljšala prodaja proizvoda. Prilikom izbora kvalitetnog proizvoda i proizvođača obratite paznju na sljedeće:

  • Imaju li proizvodi certifikat IASC (Međunarodni Aloe vera Naucni Savet), jer ovaj certifikat garantuje vjerodostojnost deklaracije proizvoda, čistoću, visoku koncentraciju, te ekološki uzgoj i kvalitetnu preradu Aloe Vere.
  • Kakve sve certifikate ima proizvod (Kosher, Islam, FDA) ?
  • Gdje raste Aloe Vera iz koje se dobija gel?
  • Posjeduje li proizvođač vlastite plantaže Aloe Vere ?
  • Kakvim postupkom se stabilizira gel (kuvanjem, zamrzavanjem, sušenjem i mljevenjem u prah izgubi se većina lekovitih sastojaka)?
  • Upotrebljava li proizvođač savremeni, patentirani postupak stabiliziranja gela.

Zapamtite: Firma koja drži oko 92% ukupnog svetskog uzgoja i proizvodnje Aloe Vera je Forever Living.